راهنمای کاشت نهال ریشه دار مو  گلدانی و کیسه ای در چهار فصل سال

 

Description: Description: Title: راهنمای کاشت نهال ریشه دار مو  گلدانی و کیسه ای در چهار فصل سال - Description: راهنمای کاشت نهال ریشه دار مو  گلدانی و کیسه ای در چهار فصل سال - نویسنده: مهندس محمد آژنگ (مدیر فنی مزرعه گل آدین)

نویسنده: مهندس محمد آژنگ (مدیر فنی مزرعه گل آدین)

 

باغداران عزیز،

اکنون که از مزرعه گل آذین نهال ریشه دار مو تهیه کرده اید و قصد کاشتن آن را دارید، لازم می بینیم نکاتی را برای کاشت و نگهداری صحیح به آگاهی شما برسانیم تا محصولی سالم و پربار به دست آورید.  مراحل کاشت و پرورش و نگهداری نهال مو به شرح زیر است.

آماده کردن چاله و بستر برای کاشت نهال

 در زمینی که قصد کاشت مو را در آن داریم، چاله ای به عمق و طول و عرض حدود 80  سانتیمتر به نحوی می کنیم که 30 سانتیمتر خاک سطحی را، که خاک زراعی می نامند، در یک طرف چاله و 50 سانتیمتر خاک زیرین را در طرف دیگر چاله می ریزیم (این خاک نباید به چاله برگردانده شود واز آن می توان برای تسطیح زمین باغ استفاده کنیم).

حدود 3 بیل کود پوسیده حیوانی و دو بیل ماسه را با خاک سطحی مخلوط می کنیم و مجدداً مقداری خاک سطحی زمین  را از نقاط دیگر اطراف زمین برداشته و به خاک مخلوط شده با کود و ماسه آن قدراضافه می نمائیم تا حجم خاک آماده شده برابر حجم چاله شود. حال چاله را با خاک آماده شده پر می کنیم. پس از پرکردن چاله آن را کاملاً آبیاری می نمائیم تا خاک نشست کند. پس از نشست خاک، از وسط چاله با بیل به اندازه حجم گلدان خاک برمی داریم. سپس با دقت مو و خاک گلدان را قالبی از گلدان یا کیسه خارج کرده به نحوی که خاک اطراف ریشه از آن جدا نشود. سپس مو ریشه دار را همراه خاک اطراف ریشه (بدون اینکه خاک از ریشه جدا شود) داخل چاله قرار داده و اطراف گلدان کاشته شده مقداری خاک می ریزیم که هوای خالی اطراف گلدان از بین برود. پس از کاشت آبیاری می نمائیم. سپس کنار مو کاشته شده با چوب قیمی درست کرده و بوته را به قیم می بندیم.  

هرس وشکل دادن به تنه مو

به مرور که مو رشد می نماید  به دو شکل می توان آن را برای گزینه پاچراغی و داربستی آماده و تربیت کرد.

فرم پاچراغی- این شکل از وضعیت ظاهری مو به این دلیل پاجراغی نامیده می شود که به چراغهای پایه دار نفتی قدیمی شبیه است و حالت ایستاده دارد. چنانچه تصمیم داریم که مو ما بشکل پاچراغی هرس شود، ارتفاع تنه اصلی آن باید به حدود یک تا یک و نیم متر برسد. مراحل انجام هرس پا چراغی به شرح زیر می باشد:

پس از کاشت قلمه ریشه دار، شاخه را از بالای جوانه دوم قطع می کنیم که اصطلاحاً این عمل را سربر داری می گویند. در آخر فصل رشد سال اول که برگها ریخته و زمان هرس است، از دو شاخه ای که حاصل رشد دوجوانه بوده شاخه فوقانی را قطع و شاخه تحتانی را که نزدیک زمین است باقی می گذاریم. سپس شاخه تحتانی باقیمانده را از بالای جوانه دوم آن قطع می کنیم. در بهار سال دوم از دو جوانه باقیمانده 2 شاخه بوجود می آید که بتدریج آنها را به قیم باید بست . در اواخر بهار سال دوم شاخه ای راکه بالاتر قرار دارد حذف و در مورد شاخه زیرین 3 تا 5 جوانه آن را را نگه می داریم و بقیه را قطع می کنیم. روی این شاخه که تنه اصلی مو را بعداً بوجود می آورد در تابستان تعداد 3 تا 5 شاخه های فرعی ظاهر می شوند. در زمان هرس که معمولاً فصل پائیز پس از به خواب رفتن درخت است،  شاخه ها رااز بالای جوانه دوم یا سوم آنها هرس می کنیم. در پایان سال سوم فرم پا چراغ به وجود خواهد آمد.

 

Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image002.gif

حذف شاخه فوقانی و هرس شاخه تحتانی از روی                        سر برداری از روی جوانه دوم

         جوانه دوم (آخر فصل رشد سال اول)                                        ( بعد از کاشت گلدان)

 

 

 

Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image003.gif

             بعد از هرس          حذف شاخه بالایی و هرس شاخه زیرین به           بهار سال دوم

                                                ارتفاع دلخواه(تابستان سال دوم)

Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image004.gif

             درخت مو با فرم پا چراغی در سال سوم

شکل پرورش مشاخه های پائین را هرس می کنیم تا پایه مو بطور مستقیم رشد نماید و اگر قرار است مو به داربست برسد طی سالهای دوم و سوم و چهارم با هرس و قطع شاخه های پائین شاخه قوی و پر رشد را به داربست متصل و آنرا بسمت داربست هدایت می نمائیم و اگرDescription: Description: ردیف کشت
ردیف کشت
فاصله ردیف های کشت 3 متر و فاصله هر بوته تا بوته مجاور 2 متر می باشد

Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image006.gifDescription: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image006.gifDescription: Description: فاصله دو بوته 2 مترDescription: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image008.gifDescription: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image006.gif                فاصله دو ردیف 3متر

Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image008.gif

 

 


اگر زمین شیب دار باشد: امتداد ردیف کاشت باید عمود بر شیب انتخاب شود در زمین های شیبدار بهتر است کانال های عمود بر شیب به عمق یک متر کنده شود و بوته ای مو را در داخل کانال        که داده شده به فاصله 2 متر از یکدیگر کاشته شود- در اراضی شیب دار در صورت امکان حفر کانال با بیل مکانیکی یا تراکتورهایی که دارای بیل می باشند با هزینه کمتری صورت می گیرد- مزیت کانال هائی که عمود بر شیب زمین می باشد این است که از فرسایش خاک جلوگیری و کانال ها یا بانکت ها باعث نفوذ آب نزولات آسمانی بر زمین خواهند شد. در واقع با احداث کانال هاعمود بر شیب یک عمل آبخیزداری نیز انجام شده است. برای احداث داربست باید به افراد متخصص و کتب موجود مراجعه

نمود و به صورت علمی داربست را احداث کرد ولی اشاره می نماید که فاصله پایه داربست ها از یکدیگر 5متر بوده که انواع پایه ها از چوب سیمان-      و باشکال مختلف می باشد.

 فرمول های تهیه سم و ریز مغذی برای تقویت و مبارزه با آفات و بیماری ها

فرمول 1 :

1)             آب20لیتر

2)          سم ارگانیک بردوفیکس 100cc   (سانتیمتر مکعب)

3)          سم توپاس 3cc  (سانتیمتر مکعب)

4)          دیازینون 30cc  (سانتیمتر مکعب)

5)          زربار 60cc  (سانتیمتر مکعب)

فرمول شماره 2 :

آب 20 لیتر + ایپریدیون 40 گرم + توپاس 3cc

دیارینون 30cc + زربار 60cc

 

 

فرمول 3 :

آب 20 لیتر +200cc بردوفیکس

تاریخ های سپاشی:

تاریخ های سمپاشی تابع شرایط آب و هوایی هر منطقه می باشد زمان رویش گیاه این تاریخ ها را مشخص می کنید ولی محدوده تاریخ های سمپاشی بشرح زیر می باشد.

فرمول یک: تاریخ 25/1 زمان تورم جوانه های مو 10/2 زمان ظهور اولین برگ های مو از تاریخ 20/2 که شروع گلدهی مو می باشد لغایت تلقیح گل ها و ظهور غوره سمپاشی ممنوع می باشد(حدوداً از

تاریخ 20/2لغایت1/4) بعد از ظهور غوره ها به اندازه عدس  تاریخ 1/4 باید سمپاشی کرد و سمپاشی بعدی 20/4-   - و 20/5 می باشد.

فرمول شماره دو: تاریخ 5/5 پنجم مرداد

فرمول شماره سه: زمان سمپاشی زمستانی در آذر ماه و بهمن ماه می باشد .

برنامه آبیاری: آبیاری زمستانه آخر آذر ماه و دیماه زمانی که آب یخ می زند برای مبارزه با آفات و بیماری ها ثمر بخش میباشد. برنامه بعدی آبیاری 20 اسفند -20 فروردین- 15 اردیبهشت- 25 خرداد آبیاری از 25 خرداد تا 25/5 هر ده روز یکبار

چند نکته مهم:

1-مقاومت مو در مقابل سرمای زمستان طبق آخرین تحقیقات به عمل آمده مو در زمستان تا 20- درجه سانتیگراد را تحمل می کند لذا در مناطقی از کشور می توان از سیستم ایستاده استفاده کرد که حداکثر سرمای زمستان 20- سانتیگراد باشد.

 

 

2-برای احداث باغ انگور لازم است که از خاک باغ طبق اصول نمونه برداری برای آزمایشگاه خاک شناسی نمونه ای تهیه و به آزمایشگاه فرستاد تا میزان کودهای لازم برای گیاه مشخص گردد معذالک از جدول زیر برای کود دهی مو می توان به طور تقریبی استفاده نمود.

برای یک نهال         کودفسفر p    کود یتاش P     کود       N    (اوره)

پائیز سال دوم

30گرم

50گرم

10گرم پائیز

10گرم در اول بهار 10گرم قبل از گلدهی

پائیز سال سوم

100گرم

100گرم

20گرم پائیز

20گرم در اول بهار 20گرم قبل از گلدهی

پائیز سال چهارم

150گرم

200گرم

30گرم پائیز

30گرم در اول بهار 30گرم قبل از گلدهی

پائیز سال پنجم

200گرم

250گرم

50گرم پائیز

50گرم در اول بهار 50گرم قبل از گلدهی

 

توضیح 1 : کود شیمیایی باید عمق 30 سانتی متری و در سایه انداز درخت قرار گیرد و با فاصله 30 تا 40 سانتی متری از تنه مو در زیر خاک قرار گیرد. هرسال اطراف درخت شخم خورده و با علف های هرز مبارزه گردد و درزمان شخم سه تا چهار بیل کود حیوانی پاشیده و با خاک مخلوط گردد.

توضیح 2 : چنانچه کمبود عناصر میکرو= Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image009.gif - Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image010.gif -Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image011.gif -Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image012.gif- Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image013.gif- Description: Description: C:\Users\d\Desktop\Angoor site material\planting-directions_files\image014.gif - مشاهده گردد میتوان از ریز مغذی های موجود استفاده کرد. نحوه استفاده از زیر مغذی ها هم از طریق ریشه و هم از طریق محلول پاشی می باشد.

برای شما موفقیت و شادکامی آرزو می کنیم و امیدواریم مزرعه انگور سالم، شاداب و پرثمری داشته باشید.